About SamuelWhisky


Välkomna, kul att ni hittat hit!

Jag heter Samuel och till vardags är jag doktorand på musikhögskolan i Örebro, och innan det har jag arbetat några år som musiklärare. Dessförinnan har det vart en himlans massa pluggande.

Men nu är det ju inte det vi ska prata om utan min relation till whisk(e)y!

Min lilla whiskyresa började när jag år 2002 pluggade på folkhögskola och blev inbjuden att vara med i en whiskyklubb med det anspråkslösa namnet ”tisdagsklubben”. Fokus var såklart det sociala, i sällskap av god whisky.

När jag senare studerade till musiklärare i Örebro startade jag och några vänner ”Örebro akademiska whiskysällskap”. Kanske inte ett lika anspråkslöst namn men trots detta med fokus på god dryck i sällskap av goda vänner och emellanåt något gott att äta till. Det var i denna veva som whisky började bli en allt större del i mitt liv:

Jag började hålla i privata whiskyprovningar, främst med mina favoritwhisky Laphroaig och Connemara. Under hösten 2009 startade jag en fanclub på facebook; Connemara Clan, för den enda torvrökta whiskyn från Irland (vi finns även på twitter). Strax därefter blev jag kontaktad av Stephen Teeling, som då var global brand ambassador på Cooley Distillery, med förfrågan om jag ville ta mig an en ambassadörsroll för Connemara i Sverige. Detta tackade jag självklart ja till och har sen dess genomfört ett antal provningar för Connemaras räkning.

Något år senare blev jag engagerad som provningsledare på Bishop Arms i Örebro vilket har lett vidare till att jag nu för andra året i rad arbetar som provningsledare på puben Red Brick i Karlskoga. Att med fria händer få planera provningar, hitta på roliga och intressanta teman med spännande whisky, är något av det roligaste i mitt liv. Utöver provningar står jag gärna i monter på whiskymässor land och rike runt och då oftast med fokus på Laphroaig.

Värt att säga är att jag inte på något sätt betraktar mig själv som en finsmakare utan snarare som en whiskyentusiast. Mitt personliga mål som provningsledare handlar så att säga om att ta ner whiskydrickandet och doftandet på Jorden; det handlar alltså inte om att göra så märkvärdiga och djupa tastingnotes som möjligt! Alla kan dofta, smaka på och bedöma whisky, vilket är en fråga om att utgå ifrån sina personliga erfarenheter och referenser: När du sitter med din whisky kanske du blir påmind om doften av din farmors karamellkok under jul. Kanske känner du en sälta i smaken som tar dig tillbaka till saltstänk på läpparna efter båtturen i somras? Det bästa är att om du inte har några särskilda doft- och smakreferenser kan du helt enkelt skaffa dig det!

En av mina finaste whiskyupplevelser hittills är helt klart när jag sommaren 2012 besökte Kilbeggan Distillery på Irland. Jag hade förmånen att under en heldag bli guidad av dåvarande Master Distiller Brian Quinn. Jag fick bland annat smaka 20-årig Connemara i fatstyrka, direkt från fatet. Vilken känsla!

Som sagt, jätteskoj att ni har hittat hit, och jag vet inte vad ni känner men jag hoppas i alla fall på livliga diskussioner i kommentarsfälten framöver! Vill ni följa mig på fler ställen är jag dessutom sedan den 4 oktober i år gästbloggare på Sveriges största whiskyblogg; Vi som älskar whisky. En riktig whiskyhöst blir det alltså. Helt i min smak!

Vi hörs framöver!

/ Samuel

6 kommentarer:

 1. Så proffsigt och inspirerande !!! Annette 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! du vet vem som står för design av sidan! : )

   Radera
 2. Hello from the USA! If you will be going to Ireland next week for the 2014 Awards and/or Whiskey Live in Dublin, I hope to meet you.

  Pat Ridgely

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hey Pat from the USA! :) Unfortunately I won't be there but would love to go sometime! would be nice to meet you too! Please stay in touch via Facebook though https://www.facebook.com/samuelwhisky.blogspot.se and please do report your thoughts from the festival when you return! Sláinte!

   Radera
 3. Nice one Samuel. I come to Sverige a lot, including for whiskyprovningar (eg Viking Cindarella Jan 2015, Goteborg Ol och Whiskymassa April 2014 and Linkoping whiskymassa Feb 2003). I am though rubbish at Swedish as you have some very tricky rules and regulations in your deceptively "simple" language.... I've also been to Hven, to Mackmyra and to Box as well. But for all of this, I have absolutely no idea at all where Karlskoga is......

  SvaraRadera
 4. So hysterically, it has tried to retranslate my comments from English via Swedish back to English.... I will now try Mandarin Chinese to see if I have any better luck....

  SvaraRadera